سرطان‌هاي دستگاه گوارش

سرطان چيست؟
 
پيشگيري

گرچه به‌درستي علت سرطان معده مشخص نشده است ولي با رعايت مسائل بهداشتي و تغذيه‌اي خاص مي‌توان ميزان احتمال ابتلاء را كاهش داد. در صورت استفاده از يخچال و نگهداري نكردن مواد غذايي به‌صورت نمك زده دودي و يا به‌صورت ترشي خطر ابتلاء كاهش مي‌يابد.

دستورات بهداشتي براي حفظ سلامتي 

* از مصرف ترشي، شور، غذاهاي پرنمك، ماهي دودي و نمك‌زده و... خودداري كنيد.

* از مصرف مشروبات الكلي به هر مقدار خودداري كنيد.

* از خوردن مقادير زياد گوشت كبابي و بريان و مصرف گوشت خوك خودداري كنيد.

* از استعمال دخانيات خودداري كنيد.

* روزانه نصف يك پياز متوسط را به صورت خام و يا غذا ميل كنيد.

* از سبزي‌ها و ميوه‌هاي تازه بيشتر استفاده كنيد.

* امكان ريشه كني ميكروب هليكوباكترپيلوري از همه افراد جامعه، عملي نخواهد بود ولي در آينده با استفاده از واكسن ضد اين ميكروب شايد بتوان از ابتلاي افراد جامعه پيشگيري كرد و حتي در درمان افراد مبتلا نيز از واكسن استفاده كرد.

علامت هشدار دهنده سرطان معده

ٍهرگونه احساس ناراحتي، ترش كردن، سوزش و درد قسمت فوقاني شكم (سَرِدل) و سيري زودرس در افراد بالاتر از 40 سال

* توجه كنيد: كساني كه اين علايم را دارند، حتماً مبتلا به سرطان معده نيستند و فقط بايد به‌طور دقيق مورد بررسي قرار گيرند.

ساختمان كيسة صفرا

كيسه صفرا عضوي است گلابي شكل كه تقريباً 10 سانتيمتر طول و 3 تا 5 سانتيمتر عرض دارد. كيسة صفرا به سطح زيرين كبد چسبيده است و از طريق مجراي سيستيك به مجراي مشترك صفراوي مي‌پيوندد. مجراي مشترك صفراوي به قسمت دوم دوازدهه يا اثني عشر وارد مي‌شود. صفرا اين مايع پيچيده، ابتدا در كبد ساخته مي‌شود و از طريق مجراي سيستيك وارد كيسة صفرا شده و در آنجا ذخيره مي‌شود. در مواقع لزوم كيسة صفرا منقبض شده و صفرا وارد دوازدهه مي‌شود. يكي از بيماري‌هاي خطرناك كيسة صفرا، سرطان است.

سرطان كيسة صفرا

اين نوع سرطان نادر، پنجمين سرطان دستگاه گوارش از نظر شيوع است. اين بيماري خاص افراد مسن و در خانم‌ها شايعتر است. بيشترين شيوع آن در اسرائيل و لهستان گزارش شده است و در برخي نواحي آمريكاي لاتين نظير (كلمبيا، پرو و اكوادور) ژاپن و شرق اروپا (نظير چكسلواكي و شرق آلمان) نيز بيشتر ديده مي‌شود.

علت‌ها

عوامل ژنتيكي و بيماري سنگ صفراوي جزو عوامل خطرساز ابتلاء به سرطان كيسة صفرا هستند. دكتر زاتونسكي و همكارانش در سال 1992 در لهستان ثابت كردند كه افراد چاق (خصوصاً خانم‌ها) در خطر ابتلاء‌به سرطان كيسة صفرا هستند. مصرف زياد كالري و چاقي خطر تشكيل سنگ‌هاي صفراوي و سرطان كيسة صفرا را افزايش مي‌دهد. در 30 سال اخير شيوع سرطان كيسة صفرا در ژاپن افزايش يافته و علت آن افزايش مصرف غذاهاي پرچربي و افزايش شيوع سنگ‌هاي صفراوي از نوع كلسترولي است. وجود سنگ بزرگ صفراوي براي مدت طولاني (بيش از 40 سال) خطر ابتلاء به سرطان كيسة صفرا را افزايش مي‌دهد. بيماران مبتلا به سنگ‌هاي صفراوي 7 برابر بيشتر از افراد سالم در معرض ابتلاء به سرطان كيسة صفرا هستند. به هر حال بيشتر بيماراني كه به مدت 10 تا 20 سال سنگ صفراوي بدون علامت داشته‌اند، به اين سرطان مبتلا نخواهند شد. دكتر كاتو و همكارانش در ژاپن نشان دادند كه مصرف روزانة ميوه جات (به‌دليل وجود ويتامين ث و اي)، قارچ و سبزي‌هاي پخته، سالاد و ماهي خطر سرطان كيسة صفرا را كاهش مي‌دهد./ دکتر ناصر ابراهيمي درياني- دکترسيد مؤيد علويان