در آستانه یِ
بهاران
در بارگاه گُل
شكوفا باد دل هاي عاشقان...
در سالگشت شكوهمند و افتخار برانگيز ۲۹اسفند، روز ملي شدن صنعت نفت؛ ياد كوشش هاي آموزنده، نمونه و فراموش نشدني دكتر محمد مصدق و يارانش و كوشندگان راه پيشرفت و ناوابستگي سياسي -اقتصاديِ ايران گرامي باد...
Happy Nowruz عید شما مبارک!
On March 21st Iranian across the world will be celebrating their most widely recognized holiday, Nowruz, the Iranian New Year. Nowruz marks the first day of spring and the beginning of the Persian calendar. It is celebrated on the day of the astronomical vernal equinox (start of spring in northern hemisphere). For more on the history, culture, and traditions that surround Nowruz
We would like to sincerely wish all of our friends a Happy Nowruz
عید شما مبارک. نوروزتان پیروز
نوروز، جشن ايرانيان از روزگاران كهن پرشكوهترين جشن بهاري در جهان بوده است . نوروز بهارانه اي است كه روايتهاي تاريخ درباره پيدايش آن بسيار گوناگون است ، اما بايد پيشاپيش بدانيم كه نوروز يك عيد وجشن كهنسال و بسيار باستاني است كه از نياكان آريايي ايرانيان بدانها رسيده و مسلما پيش از زرتشت نيز اين جشن برگزار ميشده است و شايد بتوان گفت كه آيين نوروز از سدههاي سيزدهم و چهاردهم پيش ازميلاد و حتي اوايل هزاره دوم پيش از ميلاد مرسوم بوده است .
تخت جمشيد نيز از سي سال پيش براي تدارك چنين جشني به دستور داريوش با محاسباتي كه دانشمندان آن زمان محاسبه كرده بودند ، ساخته شد و بدين سان پس از سالها و سده ها نوروز را در محل و موقع خود ثابت نگاه داشتند .
براساس بعضي روايات ، شاهان هخامنشي در قصرهايشان مينشستند و هداياي باارزشي را از نمايندگان استانهاي مختلف دريافت ميكردند . در صبح نوروز شاه لباس مزين و زيبا ميپوشيد و شخصي مشهور به خوش قدم (كسي كه قدمش مبارك است )به حضور شاه رفته و بعد موبد موبدان همراه با يك فنجان طلايي و حلقه و سكه ، يك شمشير و يك تيركمان ، جوهر و يك پر بزرگ (قلم آن روز براي نوشتن ) و گل به حضور شاه رفته دعاي مخصوص ميخواند . سران بزرگ دولتي پشت سر موبد وارد ميشدند و هدايا را به شاه تقديم ميكردند . شاه هداياي باارزش را به خزانه ميفرستاد و بقيه را بين مردم تقسيم ميكرد .
يادآوري اين نكات بد نيست كه بدانيد در ايران باستان ، تاج گذاري پادشاهان به عنوان شروع تقويم در نظر گرفته ميشد و سالهاي بعد باتوجه به آن مبداء نامگذاري ميشد مثلا ميگفتند ماه دوم از سال هفتم سلطنت داريوش .
خلاصه مطلب براي كوچكترها در روزگاران خيلي قديم به علت اينكه مردم در محاسبه سال دقت نميكردند كم كم شروع سال از بهار دور شد و بعداز گذشت 1461 سال ، دوباره سال نو از بهار شروع شد. براي همين ، به دستور داريوش ، تخت جمشيد براي برگزاري اين مراسم آماده شد و بعد از سالها در سال 487 قبل از ميلاد ساعت 6 صبح فروردين در تخت جمشيد سال نو با بهار يكي شد .
مردم اين روز را جشن گرفتند و بعداز آن با دقت دانشمندان ، ديگر شروع سال خورشيدي با شروع اول بهار يكي شد .
سفره هفت سين
در آيينهاي باستاني ايران براي هرجشن و يا مراسم مذهبي خواني گسترده ميشد كه در آن علاوه?بر آلات و اسباب نيايش مانند : آتشدان ، ماهروي و برسم، فرآورده هاي فصل و خوراكيهاي گوناگوني نيز برسرخوان نهاده ميشد،زيرا خوردن خوراك مذهبي يكي از رسمهاي ديني بود عدد هفت از هفت امشاسپند در دين زرتشتي (اورمزد، وهمن، ارديبهشت ، شهريور ، سپندامذ، خورداد ، امرداد) گرفته شده است و خانوادههاي ايراني هفت سين ميچينند كه حاوي مجموعهاي از نمادهاي استقبال از بهار است . هفتسين حداقل بايد حاوي هفت عنوان باشد كه با حرف سين شروع ميشوند .
سبزه : تولد دوباره ، حيات نو و سبز بودن
سمنو : ثروت و فراواني و وفور
سنجد : عشق
سير: دارو و درمان و به عنوان مادهاي گندزداست.
سيب : زيبايي و سلامت
سماق : رنگ طلوع آفتاب
سركه قرمز : سن و صبر و عقل
سنبل : آمدن بهار و نشاندهنده زيبائي
سكه زرد : ثروت
همچنين برسرسفره هفتسين شمعهايي روشن در برابر آينه قرار ميدهند كه نشاندهنده آيندهاي روشن است .
تخممرغ رنگ شده نيز نشانه باروري است .
آينه نيز نمادي از خلقت است .
ماهي قرمز نشانه زندگي است .
از ديگر چيزهايي كه برسر سفره ايرانيان بوده نان به نماد فراواني ، شير تازه به نشان غذاي نوزادي كه تازه متولد شده و شمعدان كه شمعها را به احترام آتش روشن ميكردند ، ميتوان نام برد .
در شب عيد ، در بيشتر خانههاي ايرانيان ، خوراك ويژه ي عيد يعني سبزيپلو با ماهي تهيه ميشود .
29هر ساله هزاران ماهي كوچك قرمز، قرباني تنگ بلورين سفرههاي هفتسين ما ميشوند، تنها به اين علت كه نحوة مراقبت صحيح از آنها را ياد نگرفتهايم. مطالب زير حاوي نكاتي است كه به ما در حفظ و نگهداري ماهيهاي قرمز ياري ميدهد.
1ـ ماهيها را جلوي نور آفتاب بگذاريم.
2ـ آب ماهيها را هر 2 روز تا نصف ظرف عوض كنيم. يعني نصف تنگ، آب قديم و نصف تنگ، آب تازه باشد.
3ـ به ماهيها غذا بدهيم، يك قطعه كوچك از تخممرغ آبپز (به اندازه يك نخود) يا كمي نان غذاي خوبي براي ماهيهاست.
4ـ نمك، ضد ميكروب آب است. مانند آب شور اقيانوسها، در ظرف آب ماهيها به اندازه يك عدس نمك بريزيم تا ماهيها بيمار نشوند. اگر زياد نمك بريزيم، ماهيها ميميرند.
5ـ ظرف يا تنگ شيشهاي ماهي، بزرگ باشد. ظرفهاي كوچك شيشهاي فقط براي يك ماهي كوچك است.
6ـ در ظرف ماهي، صدف (گوشماهي) بگذاريم تا عمر ماهي زياد و تنگ آب هم زيباتر شود.
اگر صدف در دسترس نبود، از چند قطعه سنگ كوچك استفاده كنيم (گچ، آهک، سيمان و... باعث مرگ ماهيها ميشوند).
7ـ چند برگ كوچك سبزي تازه يا گياه در آب بينداريم تا ماهيها از موجودات ريز آنها تغذيه كنند و سالم بمانند.
8 ـ در ظرف ماهي، گل و گياه مصنوعي نگذاريم زيرا از مواد نفتي ساخته شده، تجزيه شيميايي روي ميدهدو ماهي زود ميميرد.
همچنين ماهيها را نبايد در ظرف پلاستيكي بگذاريم.
9ـ ماهيها را جلو تلويزيون و همينطور نور قوي چراغها و لامپها نگذاريم زيرا سبب ضعف و بيماري آنها ميشود.
10ـ ماهيها را با آبكش يا كاسه كوچك بگيريم نه با دست.
11ـ آب ماهيها نبايد زياد گرم و راكد باشد، آب سرد بهتر است.
12ـ ماهيها مانند تمام موجودات زنده روي كره زمين احتياج به اكسيژن دارند، اگر آب ظرف ماهي راكد و بدون حركت باشد، ماهيها به طلب اكسيژن روي آب ميآيند و حباب توليد ميكنند، بنا بر اين بايد آب را به حركت درآوريم تا حباب توليد شود. اين كار را ميتوان به وسيله قاشق يا يك تكه چوب انجام داد.
13ـ بعد از تعطيلات عيد نوروز، ماهيها را در آب رودخانهها يا درياچه پاركها آزاد كنيم.
بهاران را در راستاي بهروزي ايران باور كنيم.
*
*
*